Tarta ze szparagami i pomidorkami

Są lekkie, delikatne i pyszne. Będą dostępne tylko przez kilka tygodni, więc warto się nimi nacieszyć. Szparagi sprawdzą się w zupach, tartach oraz jako dodatek do różnych potraw.

Kupując szparagi, zwróć uwagę,  aby ich główki były zamknięte, a końcówki wilgotne. Obieraj tylko te białe – od góry do dołu, zaczynając pod główką
Kupując szparagi, zwróć uwagę, aby ich główki były zamknięte, a końcówki wilgotne. Obieraj tylko te białe – od góry do dołu, zaczynając pod główką123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 180 g mąki
  • 130 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli

dodatkowe

  • 500 g zielonych szparagów
  • cebula
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 200 g śmietany 18 proc.
  • 2 jajka
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

1. Wysyp mąkę na stolnicę i posiekaj ją z zimnym, pokrojonym w kosteczkę masłem. Dodaj sól i jajka. Krótko zagnieć elastyczne ciasto. Owiń je w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.

2. Szparagi dokładnie umyj. Odłam ich twarde końcówki, a następnie przekrój wzdłuż na pół. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 5 minut. Dokładnie odsącz.

3. Przygotuj nadzienie: cebulę obierz i drobno posiekaj. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół.

4. Jajka wbij do miski i rozbełtaj widelcem. Wlej śmietanę, wsyp mąkę oraz tarty parmezan. Wszystko dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dokładnie wymieszaj.

5. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj na prostokąt. Wyłóż nim posmarowaną masłem formę do tarty. Wylep dokładnie ciastem nie tylko spód, ale i boki formy. Podziurkuj widelcem.

6. Ciasto posyp posiekaną cebulą. Wlej masę jajeczno- -śmietanową. Ułóż na niej szparagi i pomidorki.

7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wstaw formę i piecz tartę na złoty kolor przez około 40 minut.

Zobacz także:

Krewetki i kalmary z fasolką szparagowąStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas