Tarta ze szparagami i pomidorkami
Są lekkie, delikatne i pyszne. Będą dostępne tylko przez kilka tygodni, więc warto się nimi nacieszyć. Szparagi sprawdzą się w zupach, tartach oraz jako dodatek do różnych potraw.
Sposób przygotowania:
1. Wysyp mąkę na stolnicę i posiekaj ją z zimnym, pokrojonym w kosteczkę masłem. Dodaj sól i jajka. Krótko zagnieć elastyczne ciasto. Owiń je w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
2. Szparagi dokładnie umyj. Odłam ich twarde końcówki, a następnie przekrój wzdłuż na pół. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 5 minut. Dokładnie odsącz.
3. Przygotuj nadzienie: cebulę obierz i drobno posiekaj. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół.
4. Jajka wbij do miski i rozbełtaj widelcem. Wlej śmietanę, wsyp mąkę oraz tarty parmezan. Wszystko dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dokładnie wymieszaj.
5. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj na prostokąt. Wyłóż nim posmarowaną masłem formę do tarty. Wylep dokładnie ciastem nie tylko spód, ale i boki formy. Podziurkuj widelcem.
6. Ciasto posyp posiekaną cebulą. Wlej masę jajeczno- -śmietanową. Ułóż na niej szparagi i pomidorki.
7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wstaw formę i piecz tartę na złoty kolor przez około 40 minut.
Zobacz także: