Tarta ziołowo-warzywna
Składniki
- 3/4 kostki zimne masło
- 50 dag ziemniaki
- sol
- 4 sztuki pomidory
- 2 szklanki mąka
- po łyzce siekane zioła: natka, szczypior, bazylia, tymianek
- żółtko
- 20 dag ser biały
- 2 sztuki jajka
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- 3-4 łyżki woda
- 150 ml naturalny jogurt
10 min
7 i wiecej osób
Z podanych składników zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na 30 min. Ziemniaki ugotuj, schłodź, zmiel z serem. Czosnek przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków i sera dodaj jajka, jogurt, czosnek i zioła, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną i posypaną łyżką mąki okrągłą formę. Zapiecz na złoto w piekarniku w 200°C. Na zapieczone ciasto wyłóż masę ziemniaczaną, plastry pomidorów i piecz ok. 30 min. Tartę podaj ubraną np. tymiankiem.