Reklama

Tarta ziołowo-warzywna

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 3/4 kostki zimne masło
  • 50 dag ziemniaki
  • sol
  • 4 sztuki pomidory
  • 2 szklanki mąka
  • po łyzce siekane zioła: natka, szczypior, bazylia, tymianek
  • żółtko
  • 20 dag ser biały
  • 2 sztuki jajka
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki woda
  • 150 ml naturalny jogurt

Z podanych składników zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na 30 min. Ziemniaki ugotuj, schłodź, zmiel z serem. Czosnek przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków i sera dodaj jajka, jogurt, czosnek i zioła, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. 

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną i posypaną łyżką mąki okrągłą formę. Zapiecz na złoto w piekarniku w 200°C. Na zapieczone ciasto wyłóż masę ziemniaczaną, plastry pomidorów i piecz ok. 30 min. Tartę podaj ubraną np. tymiankiem.

Świat kobiety
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy