Reklama

Tartaletki borówkowo-malinowe

Przepyszne tartaletki borówkowo-malinowe, Palce lizać!

Składniki na 10 sztuk

  • ● 250 g mąki
  • ● 125 g masła
  • ● 125 g cukru
  • ● 3 jajka
  • ● opakowanie cukru waniliowego
  • ● 275 g borówek i malin
  • ● sok i skórka z cytryny
  • ● 150 g galaretki malinowej
  • ● 150 g śmietanki 30-proc.

1. Mąkę łączymy z 75 g cukru, cukrem waniliowym, jajkiem, masłem i krótko wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

2. 2 jajka, 40 g cukru, śmietankę miksujemy z sokiem wyciśniętym z cytryny i otartą skórką. Dodajemy 75 g owoców i mieszamy.

3. Ciasto wałkujemy, wycinamy 10 kół o średnicy ok. 10 cm i wykładamy nimi formy do tartaletek. Spody dziurkujemy widelcem. Do każdej formy nakładamy krem z jajek i śmietanki. Pieczemy 25-30 minut w 200ºC.

Reklama

4. Ostudzone spody wypełniamy obficie owocami. Każdą tartaletkę polewamy lekko już gęstniejącą galaretką malinową i wstawiamy babeczki do lodówki, aby dobrze stężała. Ciastka możemy na koniec udekorować paskami kandyzowanej cytryny lub pomarańczy.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy