Tartaletki z brzoskwiniami i migdałową nutą
Lekkie, delikatne, idealne na mały deser. Tartaletki brzoskwiniowe z kremem i migdałami.

Składniki
na ciasto
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru
- 80 g mąki
- po szczypcie proszku do pieczenia i soli
- żółtko
- łyżeczka śmietany 18%
na krem
- 3 brzoskwinie
- jajko
- 2 łyżki cukru
- 100 g serka mascarpone
dodatkowe
- brzoskwinia
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej starannie do miski. Dodaj posiekane zimne masło, dosyp cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Zagniatając, dodaj żółtko, a następnie śmietanę. Wyrobione ciasto wstaw na pół godziny do lodówki.
2. Schłodzonym wylep foremki na tartaletki wyłożone papilotkami i wstaw na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C.
3. Brzoskwinie do kremu obierz ze skórki i zmiksuj na gładką masę. Dołóż do utartego jajka razem ze śmietaną, budyniem i mascarpone.
4. Nałóż masę do upieczonych foremek i ponownie włóż do piekarnika. Piecz około 20 minut. Gotowe ciastka udekoruj drobno pokrojonymi kawałkami brzoskwini i obsyp płatkami migdałowymi.
Zobacz także: