Tartaletki z grzybami
Tartaletki sprawdzą się idealnie jako drobna przekąska na imprezie. Pieczarki są ponadczasowym dodatkiem, który zasmakuje wszystkim gościom.
Składniki
- 4 plastry ciasta francuskiego
- 60 dag pieczarek
- 10 dag boczku wędzonego
- 1 cebula
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 6 gałązek tymianku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, boczek pokroić w kostkę. Tymianek opłukać, posiekać.
2. Boczek usmażyć, wytopić tłuszcz, zdjąć z patelni. Na tłuszczu usmażyć pieczarki i cebulę, połączyć z boczkiem i tymiankiem, doprawić.
3. Cztery foremki wyłożyć płatami ciasta, włożyć do każdej po porcji grzybów, zalać jajkami roztrzepanymi z mlekiem, doprawionymi solą i gałką. Piec 20 minut w temp. 200°C.
Zobacz także: