1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, żółtko oraz wodę. Zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na ok. 60 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki foremek, spody nakłuj widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp po garści fasoli. Piecz ok. 15 min w temperaturze 180°C.
2. Śmietankę wlej do rondelka i podgrzej. Do żółtek wsyp cukier puder, utrzyj na puszystą masę. Wciąż miksując cienkim strumieniem wlewaj gorącą śmietankę (należy to robić powoli, by masa się nie ścięła). Przelej do garnka, dodaj kawę i mieszając podgrzewaj aż całość zacznie wrzeć.
3. Przestudzoną masę wylej na spody. Piecz 30-40 min w temp. 140°C. Wystudzone tartaletki włóż na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wierzchy tartaletek posyp cukrem i skarmelizuj używając palnika gastronomicznego lub przykładając do cukru łyżeczkę mocno rozgrzaną nad płomieniem.