Tartaletki z owocami

Składniki
- 150 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g cukru
- 1 żółtko
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- ponadto: 3 jajka, 2 cytryny, 150 g cukru pudru, 100 g masła, owoce do dekoracji (truskawki, kiwi, brzoskwinie lub morele z puszki)
Przygotowanie:
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj żółtko oraz posiekany tłuszcz. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Wylep nim dno oraz boki foremek (posmaruj je wcześniej tłuszczem i oprósz bułką tartą). Wstaw do lodówki na ok. 60 min. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 15 min. Wystudź.
Z wyszorowanych cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Do miski wbij jajka, wsyp cukier puder. Ubijaj w kąpieli wodnej, gdy zaczną podwajać objętość dodaj skórkę z cytryny oraz sok. Dodaj masło i delikatnie ubijaj, aż się rozpuści. Wystudź. Gdy krem zgęstnieje, wypełnij nim babeczki. Udekoruj owocami.
Zobacz także: