Tatar z łososia z musem
Jeżeli nie masz dostępu do świeżej ryby najwyższej jakości, przygotuj tatar z wędzonego łososia.

Składniki
- 1 kg zielonych szparagów
- 30 dag świeżego łososia
- sok z 1/2 cytryny
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki bulionu
- 1 łyżka śmietany 30 proc.
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki żelatyny
- sól, pieprz
1. Szparagi oczyścić, gotować 6 min, odsączyć. Kilka zostawić do dekoracji, pozostałe pokroić, podsmażyć na maśle, wystudzić, zmiksować z bulionem, doprawić. Rozpuścić żelatynę, dodać do niej szparagowe puree, śmietanę, wymieszać.
2. Łososia pokroić w drobniutką kostkę. Szczypior posiekać. Dokładnie wymieszać, dodając sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz. Pucharki napełnić do połowy tatarem z łososia, przykryć musem ze szparagów, schładzać w lodówce 2 godz. Przybrać odłożonymi szparagami.