Tatar ze śledzia po węgiersku
Śledź w wersji Magdy Gessler smakuje wyśmienicie.
Składniki na 4 porcje: 6 filetów ze śledzia, 2 ogórki kwaszone, 2 ogórki konserwowe, 3 jajka, 2 grillowane papryki czerwone, 1 słodka cebula, 3 łyżki przecieru pomidorowego, pęczek koperku, 2 łyżki miodu. lipowego, odrobina świeżo startego imbiru, sól, pieprz Prymat do smaku.
Przygotowanie: Filety śledziowe kroimy w kostkę i przekładamy do szklanej miski. Ogórki kwaszone i konserwowe obieramy ze skórki i kroimy w podobny sposób jak śledzie. Jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kostkę. Paprykę czyścimy z opalonej skóry i kroimy tak jak poprzednie składniki.
Łączymy ze sobą wszystkie produkty. Dodajemy siekany koperek, miód, przecier pomidorowy, pieprz i ewentualnie sól. Całość delikatnie mieszamy. Podajemy na pieczywie razowym miodowym.
Pulpety z ryb mazurskich
Pasta z makreli