Reklama

Tego o kokosie nie wiedziałyście

Z kokosa produkuje się różne przetwory, które mają szerokie zastosowanie w kuchni.

Wiórki

Mogą być drobne lub w formie płatków. Doskonałe do ciast i deserów. Przygotowuję z nich np. kremy, masy lub kruszonki. A także używam do dekoracji ciasteczek, pierników, boków tortów.

Olej

Smażę na nim mięso lub warzywa. Śmiało może również zastąpić masło do smarowania pieczywa.

Mleko

Wykorzystuję mleko kokosowe, gdy przygotowuję dania kuchni hinduskiej lub tajskiej. Dodaję je do kremów, zamiast śmietany, i robię na jego bazie koktajle. Można nim także zabielać kawę.

Reklama

Woda

Schłodzona, doskonale gasi pragnienie i dostarcza organizmowi magnezu oraz wapnia. Czasem przyrządzam na niej warzywne koktajle.

Cukier

Jest brązowy. Nie ma smaku kokosa, tylko lekko karmelową nutę.  Ze względu na niski indeks glikemiczny można nim zastąpić biały cukier.

Hanna Szymkiewicz  - doświadczona mistrzyni kulinarna

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy