Tempeh z ryżem i warzywami
Nowy rok to doskonała okazja do zmian, również na talerzu. Co powiesz na bezmięsne dania pełne zaskakujących smaków?

Składniki
- 200 g (1 op.) tempehu naturalnego lub wędzonego
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 ząbek czosnku
na sos
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka japońskiego wina mirin lub 2 łyżki innego białego, słodkiego wina
- 2-3 łyżeczki brązowego cukru
dodatkowe
- 2 łyżki sezamu
- olej do smażenia
- 1 szklanka ryżu
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- kilka gałązek kolendry lub natki
- sól
Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotuj sos: w miseczce wymieszaj wino, sok z limonki, sos sojowy i brązowy cukier.
2. Na patelni rozgrzej olej. Pokrój tempeh w wąskie długie plastry i smaż po 2-3 minuty z każdej strony aż się mocno zarumienią. Następnie dodaj obrany i posiekany czosnek i imbir. Smaż jeszcze pół minuty.
3. Na patelnię wlej sos z miseczki. Zwiększ płomień i duś chwilę, aż sos się zredukuje. Po około dwóch minutach obróć tempeh na drugą stronę i trzymaj na ogniu jeszcze minutę. Posyp tempeh sezamem.
4. Ugotuj do miękkości ryż ze szczyptą soli.
5. Brokuły umyj i podziel na różyczki. Oczyszczoną cukinię pokrój w półplasterki. Wrzuć warzywa na rozgrzany olej, oprósz odrobiną soli i smaż na dużym ogniu.
6. Na talerze wyłóż ryż oraz warzywa, a na to tempeh. Udekoruj kolendrą lub natką