Terrina czosnkowa w szynce
1. Szparagi oczyścić, gotować 7 minut), ostudzić (kilka odłożyć do sałatki). Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Czosnek obrać, rozetrzeć, wymieszać z twarogiem, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać z żelatyną i śmietaną ubitą na sztywno.
3. Formę keksową wyłożyć folią spożywczą i 5 plastrami szynki, tak by wystawała poza nią. Wylać 1/3 masy serowej, na niej ułożyć wzdłuż połowę szparagów. Wyłożyć następną 1/3 masy, pozostałe szparagi i resztę masy. Przykryć plastrami szynki, owinąć folią, wstawić do lodówki na 4 godziny.
4. Pomidory i odłożone szparagi pokroić, sałatę porwać na kawałki. Ocet wymieszać z oliwą, doprawić solą i pieprzem, powstałym sosem polać warzywa. Podawać jako dodatek do terriny.
Zobacz również: