Terrina czosnkowa w szynce
Składniki
na 12 porcji
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 8 plastrów szynki
- 25 dag tłustego białego sera
- 1 szklanka śmietany 18 proc.
- 1/2 główki czosnku
- 6 listków żelatyny
- 1 garść liści sałaty masłowej
- 1 garść rukoli
- 2-3 pomidory
- 2 łyżki soku z cytryny
- po 4 łyżki octu winnego i oliwy
- sól, pieprz
1. Szparagi oczyścić, gotować 7 minut), ostudzić (kilka odłożyć do sałatki). Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Czosnek obrać, rozetrzeć, wymieszać z twarogiem, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać z żelatyną i śmietaną ubitą na sztywno.
3. Formę keksową wyłożyć folią spożywczą i 5 plastrami szynki, tak by wystawała poza nią. Wylać 1/3 masy serowej, na niej ułożyć wzdłuż połowę szparagów. Wyłożyć następną 1/3 masy, pozostałe szparagi i resztę masy. Przykryć plastrami szynki, owinąć folią, wstawić do lodówki na 4 godziny.
4. Pomidory i odłożone szparagi pokroić, sałatę porwać na kawałki. Ocet wymieszać z oliwą, doprawić solą i pieprzem, powstałym sosem polać warzywa. Podawać jako dodatek do terriny.
Zobacz również: