Terrina serowa z oliwkami
Ten francuski przysmak nie jest zbyt popularny w polskich domach. Warto na niego zwrócić uwagę, podany na przyjęciu na pewno zrobi wrażenie.
Składniki
- 1 por (o ładnych liściach)
- 200 g sera typu feta
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 150 g serka śmietankowego
- 1/2 szklanki pokrojonych czarnych oliwek
- 1 garść liści szpinaku
- 1/4 szklanki posiekanych orzeszków piniowych
- koperek
- bazylia
- sól
- pieprz cayenne
1 godz. 0 min
4
Sposób przygotowania:
1. Por podziel na liście i wrzuć na dwie minuty do wrzątku. Odcedź i wyłóż nimi niedużą foremkę.
2. Wymieszaj serek śmietankowy z fetą. Dodaj orzeszki piniowe, oliwki, posiekany koperek i zmiażdżony czosnek. Dopraw solą i pieprzem cayenne, wymieszaj.
3. Nałóż 1/3 nadzienia na liście pora i posyp je połową parmezanu. Ułóż liście szpinaku, a na nich znów nadzienie serowe. Oprósz parmezanem i załóż na siebie liście pora. Schłodź w lodówce, a przed podaniem udekoruj bazylią.
Zobacz także: