Terrina serowa z oliwkami

Ten francuski przysmak nie jest zbyt popularny w polskich domach. Warto na niego zwrócić uwagę, podany na przyjęciu na pewno zrobi wrażenie.

Terrina doskonale nada się na przystawkę
Terrina doskonale nada się na przystawkę123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 por (o ładnych liściach)
  • 200 g sera typu feta
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki pokrojonych czarnych oliwek
  • 1 garść liści szpinaku
  • 1/4 szklanki posiekanych orzeszków piniowych
  • koperek
  • bazylia
  • sól
  • pieprz cayenne
1 godz. 0 min
4

Sposób przygotowania:

1. Por podziel na liście i wrzuć na dwie minuty do wrzątku. Odcedź i wyłóż nimi niedużą foremkę. 

2. Wymieszaj serek śmietankowy z fetą. Dodaj orzeszki piniowe, oliwki, posiekany koperek i zmiażdżony czosnek. Dopraw solą i pieprzem cayenne, wymieszaj. 

3. Nałóż 1/3 nadzienia na liście pora i posyp je połową parmezanu. Ułóż liście szpinaku, a na nich znów nadzienie serowe. Oprósz parmezanem i załóż na siebie liście pora. Schłodź w lodówce, a przed podaniem udekoruj bazylią. 

Zobacz także:

W trosce o środowisko – z czego zrobiona jest najnowsza płyta Natalii Przybysz?Styl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas