Reklama

Terrina serowo-pomidorowa

Składniki na 10 porcji

  • 8 pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • 50 dag koziego sera
  • 1 pęczek różnych ziół (estragonu, trybuli, koperku,
  • szczypiorku)
  • mielona słodka papryka
  • pomidorki koktajlowe i szczypiorek do dekoracji

1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Miąższ oczyścić z pestek, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dołożyć pomidory. Gotować na dużym ogniu, aż masa pomidorowa zgęstnieje. Przyprawić ją do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

2. Namoczyć łyżeczkę żelatyny w niewielkiej ilości zimnej wody. Poczekać kilka minut, aż żelatyna spęcznieje, a potem rozpuścić ją w gorącej masie pomidorowej. Przestudzić.

Reklama

3. Pozostałą żelatynę namoczyć, poczekać, aż spęcznieje. Rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Kozi serek utrzeć na gładko ze śmietaną. Połączyć z żelatyną. Zioła opłukać, osuszyć, posiekać, dodać do tężejącej masy serowej. Lekko przemieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Podłużną foremkę (8x22 cm) wyłożyć folią spożywczą. Nakładać do niej na przemian masę pomidorową i serową. Wstawić do lodówki na 6 godzin do stężenia. Gotową terrinę przełożyć na półmisek. Przed podaniem udekorować pomidorkami koktajlowymi oraz szczypiorkiem.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy