Terrina z dorsza ze szpinakiem

Składniki
na 4-6 porcji
- 60 dag filetów z dorsza (lub innej białej ryby)
- 30 dag świeżego szpinaku
- 4 jajka
- 2 białka
- 20 dag serka śmietankowego
- 3 cebule dymki
- sok z 1 cytryny
- kilka gałązek koperku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
1.Szpinak i dymki umyć, posiekać, poddusić na połowie masła, odparować, wystudzić.
2. Rybę umyć, oczyścić z ości, zmiksować z jajkami i serem. Dodać szpinak, wymieszać, doprawić gałką muszkatołową, solą pieprzem, sokiem cytrynowym i posiekanym koperkiem. Delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
3. Masę rybną wyłożyć do formy wysmarowanej resztą masła. Wstawić ją do większej formy wypełnionej do połowy gorącą wodą. Piec około 60 minut w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po ostudzeniu włożyć na 2 godz. do lodówki.