Reklama

To musisz wiedzieć o bakłażanie

Bakłażan, zwany także oberżyną lub gruszką miłosną, pochodzi z Indii.

Warzywo czy owoc

Nie jest warzywem, tylko owocem. Oprócz popularnej odmiany w kolorze ciemnofioletowym, można też kupić bakłażany żółte, pomarańczowe, zielone i marmurkowe.

Bez solaniny

Do przyrządzania potraw wybierajmy owoce dojrzałe. Poznamy je po tym, że skórka po naciśnięciu będzie się nieco uginać. Niedojrzałe oberżyny zawierają szkodliwą dla organizmu solaninę.

Pozbyć się goryczy

Aby podczas smażenia miąższ bakłażana nie wchłonął zbyt dużo tłuszczu, plastry posólmy i odstawmy na 10-20 minut, a następnie osuszmy. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki.

Reklama

Pasta na kanapki

Cebulę siekam i krótko podsmażam, dodaję pokrojony w kostkę bakłażan, kilka rodzynek, podlewam wodą i duszę do miękkości. Doprawiam rozdrobnionymi 2 ząbkami czosnku, solą, pieprzem, odrobiną chili, natką pietruszki i miksuję blenderem. Pastę przechowuję w lodówce.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy