To o powidłach musisz wiedzieć
Z jakich owoców robi się powidła? Najczęściej ze śliwek węgierek. Ale ja przygotowuję je również z żółtych mirabelek, moreli lub wiśni.
Sekret dobrych powideł polega na kilkudniowym odparowywaniu soku z owoców, dzięki czemu gotowy produkt ma aksamitną konsystencję i zawiera tylko naturalne cukry. Powideł nie dosładzam. Doprawiam je tylko odrobiną cynamonu.
Do ciast
Powidła są gotowym dodatkiem do deserów. Można je zapiekać z ciastem kruchym, drożdżowym czy francuskim. Są też doskonałe jako np. jedna z warstw w różnych tortach.
Zbyt gęste
Jeżeli powidła są za gęste do wypieków, możemy je rozcieńczyć, dodając świeżo wyciśnięty sok z owoców, np. z cytryny albo pomarańczy.
Sos do mięs
Szklankę powideł śliwkowych przekładam do rondelka, dodaję 2-3 łyżki brązowego cukru, odrobinę wody, po 2 łyżki octu winnego i sosu sojowego. Całość podgrzewam na wolnym ogniu, mieszając. Po ostudzeniu sos przekładam do miseczki. To świetny dodatek do wołowiny lub indyka.
Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna