Tofu generała Tso
Przepis z programu ,,Wielkie żarcie z Chingiem”.
Składniki:
Na tofu:
400 g tofu, osuszonego ciętego w 2,5 centymetrowe kostki
60 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 ubite białko
Olej orzechowy do głębokiego smażenia
Szczypta soli i białego pieprzu
Na sos:
1 łyżka stołowa sosu z żółtej fasoli
2 łyżki stołowe lekkiego sojowego sosu
1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
1 łyżka stołowa oleju ryżowego
1 łyżka stołowa sosu chilli
1 łyżka do herbaty brązowego cukru lub miodu
1 łyżka do herbaty ciemnego sosu sojowego
Do gotowania całości metodą stir-fry:
2 łyżki stołowe oleju arachidowego
1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
4 całe suszone papryczki chilli syczuańskiego
1 średnia biała cebula
2 łyżki stołowe oleju orzechowego
1 ząbek czosnku obrany i zgnieciony
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka stołowa wina ryżowego albo wytrawnego sherry
4 łodyżki szczypiorku
4 papryczki syczuańskiego chilli
Pół szklanki prażonych i posiekanych orzeszków
1 długa czerwona papryczka pocięta na 1-centymetrowe kawałki
Przygotowanie:
Pokrój tofu w kostki.
Wymieszaj mąkę kukurydzianą i jajko w misce, dodając sól i pieprz. Mieszaj, aż ciasto będzie gęste, ale ciągle płynne. Obtocz w cieście kostki tofu. Rozgrzej wok do bardzo wysokiej temperatury i wypełnij go do ¼ olejem arachidowym. Rozgrzej olej do 180 stopni (aż kawałek chleba po wrzuceniu będzie w nim brązowiał w ciągu 15 sekund).
Obtocz w mieszance mąki i jajka każdy kawałek tofu i włóż do woka. Smaż tofu aż będzie złoto-brązowe, a następnie wyjmij na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar oleju.
Wylej z woka prawie cały olej - pozostaw około 1 łyżkę stołową.
W innej misce połącz wszystkie składniki sosu: 1 łyżka sosu z żółtej fasoli, 2 łyżki lekkiego sojowego sosu, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżkę oleju ryżowego, 1 łyżkę sosu chilli, 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu, 1 łyżeczkę sosu sojowego ciemnego. Odstaw, by sos nabrał smaku.
Marzec na Polsat Food Network przyniósł powiew orientu. W trzeciej części ekskluzywnej serii ,,Wielkie żarcie" znany mistrz kucharski Ching-He Haung podejmuje się misji tworzenia kulinarnych fuzji i inspiracji przy pomocy składników tradycyjnej kuchni chińskiej. Premierowe odcinki będzie można oglądać w poniedziałki 23 marca i 30 marca o 18:30 na antenie Polsat Food Network.