Torcik biszkoptowy z owocami
Nie przegap sezonu na jagody. Ciasto z tymi owocami to obowiązkowy punkt w letnim repertuarze kulinarnym.

Składniki
na krem
- 50 dag tłustego twarogu
- 20 dag cukru pudru
- 2 torebki cukru waniliowego
- 1/2 cytryny
- 250 ml śmietany kremówki
- 5 łyżeczek żelatyny w proszku
dodatkowe
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- cukier puder
- 20 dag jagód

Przygotowanie:
1. Dno i boki tortownicy (o średnicy ok. 22 cm) wyłóż biszkoptami.
2. Ser twarogowy wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj startą skórkę z cytryny i sok wyciśnięty z połówki cytryny.
3. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, poczekaj pięć minut, aż napęcznieje. Podgrzej, aby całkowicie się rozpuściła. Następnie wlej do kremu twarogowego i wszystko wymieszaj. Pod koniec dodaj ubitą śmietanę i dwie trzecie owoców.
4. Kiedy krem zacznie tężeć, wylej go na warstwę biszkoptów. Nożem wygładź powierzchnię i wstaw formę, na około dwie godziny, do lodówki, aby stężała. Następnie ostrożnie zdejmij tortownicę, a na powierzchni ciasta poukładaj owoce.
5. Posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: