Reklama

Torcik biszkoptowy z owocami

Nie przegap sezonu na jagody. Ciasto z tymi owocami to obowiązkowy punkt w letnim repertuarze kulinarnym.

Czas przyrządzenia: 45 minut

Składniki na krem

  • 50 dag tłustego twarogu
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1/2 cytryny
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 5 łyżeczek żelatyny w proszku

Składniki dodatkowe

  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • cukier puder
  • 20 dag jagód

Przygotowanie:

1. Dno i boki tortownicy (o średnicy ok. 22 cm) wyłóż biszkoptami. 

2. Ser twarogowy wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj startą skórkę z cytryny i sok wyciśnięty z połówki cytryny.

3. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, poczekaj pięć minut, aż napęcznieje. Podgrzej, aby całkowicie się rozpuściła. Następnie wlej do kremu twarogowego i wszystko wymieszaj. Pod koniec dodaj ubitą śmietanę i dwie trzecie owoców.

4. Kiedy krem zacznie tężeć, wylej go na warstwę biszkoptów. Nożem wygładź powierzchnię i wstaw formę, na około dwie godziny, do lodówki, aby stężała. Następnie ostrożnie zdejmij tortownicę, a na powierzchni ciasta poukładaj owoce. 

5. Posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | ciasto
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy