Reklama

Torcik borówkowy na daktylowym spodzie

Borówki amerykańskie, słodsze kuzynki naszych jagód, mają wiele cennych właściwości leczniczych. Jedzmy je więc na zdrowie.

Składniki na spód

  • 1 szklanka daktyli
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka roztopionego masła
  • 1 duży dojrzały banan

Składniki dodatkowe

  • 1 kg twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 250 g borówek
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

1. Daktyle zalej wrzątkiem, odstaw na ok. 10 min. Do zmielonych płatków owsianych dodaj kakao, banan, masło oraz osączone z wody daktyle. Rozdrobnij blenderem. Masą wylep dno tortownicy. Włóż do lodówki. 

2. Żelatynę rozpuść w gorącym mleku. W rondelku podgrzewaj 150 g borówek z cukrem. Gdy zaczną wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze około 5 min. Gdy nieco przestygną, przetrzyj przez gęste sitko. 

3. Śmietankę ubij na sztywno. Twaróg utrzyj z cukrem pudrem. Wlej przestudzoną żelatynę, zmiksuj. Dodaj ubitą śmietankę, wymieszaj. Masę podziel na dwie części. Pierwszą wyłóż na schłodzony spód. Włóż do lodówki. 

Reklama

4. Do drugiej dodaj wystudzony mus borówkowy, wymieszaj. Wyłóż na białą warstwę. Schłodź. Wierzch udekoruj pozostałymi borówkami.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy