Torcik borówkowy na daktylowym spodzie
Borówki amerykańskie, słodsze kuzynki naszych jagód, mają wiele cennych właściwości leczniczych. Jedzmy je więc na zdrowie.
Sposób przygotowania:
1. Daktyle zalej wrzątkiem, odstaw na ok. 10 min. Do zmielonych płatków owsianych dodaj kakao, banan, masło oraz osączone z wody daktyle. Rozdrobnij blenderem. Masą wylep dno tortownicy. Włóż do lodówki.
2. Żelatynę rozpuść w gorącym mleku. W rondelku podgrzewaj 150 g borówek z cukrem. Gdy zaczną wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze około 5 min. Gdy nieco przestygną, przetrzyj przez gęste sitko.
3. Śmietankę ubij na sztywno. Twaróg utrzyj z cukrem pudrem. Wlej przestudzoną żelatynę, zmiksuj. Dodaj ubitą śmietankę, wymieszaj. Masę podziel na dwie części. Pierwszą wyłóż na schłodzony spód. Włóż do lodówki.
4. Do drugiej dodaj wystudzony mus borówkowy, wymieszaj. Wyłóż na białą warstwę. Schłodź. Wierzch udekoruj pozostałymi borówkami.
Zobacz także: