Reklama

Torcik czekoladowo-kawowy z biszkoptami

Efektowny tort, który wyśmienicie sprawdzi się na przyjęciu urodzinowym.

Składniki

  • 150 g ciemnej czekolady
  • 50 g masła
  • po pół szklanki mąki i cukru
  • 5 łyżeczek kakao
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • litr śmietanki kremówki
  • 12 biszkoptów
  • szklanka espresso
  • 50 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Masło i 50 g ciemnej czekolady rozpuszczamy, studzimy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier, kakao, cukier waniliowy, mieszamy. Jaja ubijamy na puszystą masę i dodajemy do suchych składników, razem z masłem i czekoladą, miksujemy. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto i pieczemy około 17 minut w 175ºC, studzimy. 

2. Pozostałą ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z połową szklanki espresso, studzimy. Pół litra schłodzonej śmietanki kremówki ubijamy na sztywno i powoli łączymy z czekoladą, by powstał gładki krem, który wykładamy na upieczone wcześniej ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. 

Reklama

3. Biszkopty namaczamy w pozostałym espresso i układamy na kremie czekoladowo-kawowym. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Pół litra schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do niej mleczną czekoladę, mieszamy. Wykładamy na biszkopty i wyrównujemy. Torcik wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby warstwy kremu dobrze się schłodziły. 

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy