Torcik czekoladowy z gruszkami
Przygotowanie:
Do szerokiej miski wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz kakao. Wymieszaj. W drugiej misce połącz mleko, jajko i olej.
Masę jajeczną przełóż do suchych składników i krótko wszystko zamieszaj łyżką, aby powstała gładka masa. Rozpuść czekoladę, przestudź ją i dodaj do przygotowanej masy. Krótko zamieszaj.
Gruszki odsącz i pokrój na równej wielkości kawałki. Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem i wyłóż część masy. Ostrożnie, nie dociskając, poukładaj owoce i wylej resztę masy. Piecz placek w temperaturze 180°C przez 50 minut.
Śmietankę kremówkę podgrzej z masłem i cukrem. Dołóż połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści, a polewa nieco zgęstnieje. Gdy torcik wystygnie, polej go sosem czekoladowym.
Zobacz również: