Torcik czekoladowy z gruszkami
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 17 dag cukru l łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
- 170 ml mleka
- jajko
- gorzka czekolada
- 70 ml oleju
- 5 gruszek z syropu
- 1/2 tabliczki czekolady deserowej
- 10 dag masła
- 150 ml kremówki
- łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Do szerokiej miski wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz kakao. Wymieszaj. W drugiej misce połącz mleko, jajko i olej.
Masę jajeczną przełóż do suchych składników i krótko wszystko zamieszaj łyżką, aby powstała gładka masa. Rozpuść czekoladę, przestudź ją i dodaj do przygotowanej masy. Krótko zamieszaj.
Gruszki odsącz i pokrój na równej wielkości kawałki. Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem i wyłóż część masy. Ostrożnie, nie dociskając, poukładaj owoce i wylej resztę masy. Piecz placek w temperaturze 180°C przez 50 minut.
Śmietankę kremówkę podgrzej z masłem i cukrem. Dołóż połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści, a polewa nieco zgęstnieje. Gdy torcik wystygnie, polej go sosem czekoladowym.
Zobacz również: