Torcik kokosowy z brzoskwiniami
Brzoskwinie możesz zastąpić malinami. Aby jednak owoce nie opadły na dno i nie puściły soku, przed położeniem ich na ciasto otocz je w wiórkach kokosowych.
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli.
Masło pokrój w kostkę, wrzuć do mąki. Rozcieraj je opuszkami palców tak długo, aż powstanie kruszonka.
Wsyp wiórki kokosowe oraz cukier, dodaj rozkłócone jajka i wlej mleko. Mieszaj, aż powstanie jednolita i gładka masa.
Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto i wygładź wierzch.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz 30 minut.
Brzoskwinie wyjmij z syropu i odsącz. Pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Układaj w wachlarz na gorącym cieście. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160ºC, ponownie wstaw ciasto i piecz kolejne 30 minut.
Torcik możesz podawać gorący, posypany np. wiórkami kokosowymi lub cukrem albo poczekać, aż ostygnie.