1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Żółtka oddzielamy od białek i stopniowo dodajemy do masła, mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą maślano-jajeczną i mielonym makiem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i partiami
dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 40 minut w 180ºC. Ciasto studzimy 10-15 minut w formie, następnie wyjmujemy z blachy.
2. Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i razem z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy. Masę zostawiamy do przestygnięcia. Kiedy będzie chłodna, polewamy nią ciasto łącznie z bokami. Po zastygnięciu polewy, wierzch dekorujemy konfiturą z żurawiny. Torcik wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.