Torcik orzechowo-makowy
Dekoruj kawą i pistacjami.
Składniki
na biszkopt
- 8 jajek
- 150 g cukru i mąki pszennej
- 200 g zmielonych orzechów
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
na masę I
- 4 jajka
- 200 g cukru pudru
- 300 g maku
- łyżeczka proszku do pieczenia
na masę II
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- kostka margaryny
W misce wymieszaj zmielone orzechy, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Jajka rozbij. Białka ubij ze szczyptą soli. Powoli dodawaj cukier, ubijając. Dołóż żółtka i miksuj do połączenia składników. Do ubitej piany wsyp suche składniki i wymieszaj.
Mak sparz, wystudź i zmiel 2 razy przez maszynkę. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, aż będą puszyste i jasne. Dodaj mak, proszek do pieczenia
i wszystko wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli i dobrze połącz z masą makową.
Przygotuj masę II. Zagotuj dwie szklanki mleka, a do pozostałej wsyp 2 budynie. Wymieszaj i wlej do gorącego mleka, mieszając do zgęstnienia. Masę wystudź. Margarynę zmiksuj, dodając do niej po łyżce zimnego budyniu i cukier puder.
Masę orzechową wylej do tortownicy o średnicy 24 cm. Łyżką wyłóż na nie surową masę makową, delikatnie rozprowadzając ją po całej powierzchni. Piecz całość ok. 40 minut w 190°C.
Po upieczeniu i wystudzeniu rozkrój placek orzechowy na dwa blaty, oddziel też blat makowy. W formie na dnie połóż blat orzechowy, posmaruj masą i przykryj blatem makowym. Znów wyłóż jasną masę i przykryj płatem orzechowym.