Reklama

Torcik orzechowo-makowy

Dekoruj kawą i pistacjami.

Składniki na biszkopt

  • 8 jajek
  • 150 g cukru i mąki pszennej
  • 200 g zmielonych orzechów
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na masę I

  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 300 g maku
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę II

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kostka margaryny

W misce wymieszaj zmielone orzechy, przesianą mąkę  i proszek do pieczenia. Jajka rozbij. Białka ubij ze szczyptą soli. Powoli dodawaj cukier, ubijając. Dołóż żółtka i miksuj do połączenia składników.  Do ubitej piany wsyp suche składniki i wymieszaj.

Mak sparz, wystudź i zmiel 2 razy przez maszynkę. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, aż będą puszyste i jasne. Dodaj mak, proszek do pieczenia  
i wszystko wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli i dobrze połącz z masą makową.

Przygotuj masę II. Zagotuj dwie szklanki mleka, a do pozostałej wsyp 2 budynie.  Wymieszaj i wlej do gorącego mleka, mieszając do zgęstnienia. Masę wystudź. Margarynę zmiksuj, dodając do niej po łyżce zimnego budyniu i cukier puder.  

Reklama

Masę orzechową wylej do tortownicy o średnicy 24 cm. Łyżką wyłóż na nie surową masę makową, delikatnie  rozprowadzając ją po całej powierzchni. Piecz całość  ok. 40 minut  w 190°C. 

Po upieczeniu i wystudzeniu rozkrój placek orzechowy na dwa blaty, oddziel też blat makowy. W formie na dnie połóż blat orzechowy, posmaruj masą i przykryj blatem makowym. Znów wyłóż jasną masę i przykryj płatem orzechowym.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy