Torcik z makiem
Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki, by masa makowo-budyniowa stężała.
Przygotowanie
Do garnka wlej 1 szklankę mleka, dodaj cukier, miód oraz masło, zagotuj. Wsyp mak, wymieszaj i gotuj, aż mak napęcznieje (5-7 min). Wystudź. Do rondelka wlej 2 i ½ szklanki mleka, zagotuj. Do pozostałego mleka wsyp proszek budyniowy, dokładnie wymieszaj i wlej do wrzącego mleka. Mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Mandarynki pokrój na kawałki.
Do mąki dodaj żółtko, cukier puder i roztopioną margarynę. Wymieszaj, by powstało sypkie ciasto. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wsyp połowę ciasta i ugnieć je palcami. 3. Z białka ubij pianę. Budyń połącz z masą makową, dodaj ubitą pianę oraz kawałki mandarynek, wymieszaj. Masę wyłóż na ciasto i posyp pozostałym ciastem. Piecz około 60 min w temp. 180°C. Do cukru pudru dodaj sok z mandarynki, dokładnie wymieszaj. Wystudzone ciasto polej przygotowanym lukrem.