Tort Campari
Składniki
- 8 łyżeczek żelatyny
- sok z 4 pomarańczy
- sól
- 3 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- owoc granatu
- 15 dag cukru
- skóra z 1 pomarańczy
- 6 jaj
- 600 ml śmietany kremówki
- 6 łyżek soku pomarańczowego
- 20 dag konfitury pomarańczowej
- 25 dag mąki pszennej
- 100 ml Campari
- 4 żółtka
3 min
7 i wiecej osób
Na jednolitą masę utrzyj jajka z 6 łyżkami gorącej wody i soku z pomarańczy, szczyptą soli i cukrem. Dodaj obie mąki, proszek do pieczenia i wymieszaj. Ciasto piecz 45 minut w 175° C, a po ostygnięciu przekrój na 3 placki.
Przygotuj galaretkę: Campari wymieszaj z sokiem z pomarańczy i 5 dag cukru. Dodaj rozpuszczoną żelatynę (6 łyżeczek). Powstałą galaretkę wylej na duży płaski talerz i wstaw do lodówki.
Przygotuj krem: w gorącej kąpieli wodnej utrzyj żółtka z cukrem, Campari i skórką z pomarańczy. Dodaj sok pomarańczowy, rozpuszczoną żelatynę (8 łyżeczek) oraz ubitą śmietankę z zagęstnikiem (300 ml). Dwa placki posmaruj konfiturą i kremem, przykryj trzecim. Pozostałą ubitą śmietanką posmaruj boki i wierzch. Ozdabiaj galaretką i miąższem