Tort czekoladowy z kremem na bazie mascarpone i świeżymi owocami
Cudowny czekoladowy tort idealnie nadaje się na różnego rodzaju przyjęcia i podwieczorki.
Składniki:
220 g gorzkiej czekolady
10 jaj
4 białka
270 g mąki migdałowej
180 g cukru pudru
40 g kakao
Świeża mięta
220 g cukru
Szczypta soli
200 ml soku pomarańczowego
2 łyżki maki kukurydzianej
150 ml likieru cointreau
1 l śmietanki 36 proc.
1 kg mascarpone
Świeże owoce do przybrania
Rozdziel jajka. Żółtka ubijaj z cukrem (110 g) do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj roztopioną czekoladę.
Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę.
Przesiej mąkę migdałową, dodaj kakao, wymieszaj.
Dodaj pianę do żółtek z czekoladą. Dodaj mąkę migdałową z kakao.
Pokryj okrągłą formę do pieczenia (24 cm) masłem. Umieść ciasto w formie i piecz w temp. 180 st. C przez 50 minut.
Połącz sok pomarańczowy, likier i mąkę kukurydzianą. Doprowadź do wrzenia, ubijając.
Ciasto przekrój na 3 blaty.
Posmaruj warstwy przygotowanym syropem i odstaw, aby nasiąkły.
Połącz mascarpone, śmietankę i cukier puder, ubij na sztywno. Przełóż tort częścią kremu. Posmaruj tort resztą kremu i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Dekoruj owocami i miętą.