Tort leśny mech
Ten tort robi piorunujące wrażenie i ma niepowtarzalny smak.
Sposób przygotowania:
1. Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny i blendujemy. Jajka miksujemy z cukrem i stopniowo wlewamy olej. Kiedy powstanie gładka masa, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie miksujemy, aż ciasto będzie gładkie. Dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.
2. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ok. 23 cm.) i pieczemy w 180°C ok. 60 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wyjmujemy z formy.
3. Do mascarpone dodajemy pozostały sok z cytryny oraz cukier puder i mieszamy łyżką. Dodajemy schłodzoną kremówkę i miksujemy, aż masa zgęstnieje.
4. Ciasto kroimy na 3 blaty i górny kruszymy. Na dolny nakładamy warstwę kremu, nakrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Pozostały krem rozprowadzamy na wierzchu oraz po bokach tortu i obsypujemy pokruszonym ciastem. Dekorujemy owocami.
Zobacz także: