Reklama

Tort leśny mech

Ten tort robi piorunujące wrażenie i ma niepowtarzalny smak.

Składniki

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • półtorej szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • sok z całej cytryny
  • 250 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone
  • pół szklanki cukru pudru
  • owoce do dekoracji (jagody, borówki, maliny)

Sposób przygotowania:

1. Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny i blendujemy. Jajka miksujemy z cukrem i stopniowo wlewamy olej. Kiedy powstanie gładka masa, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie miksujemy, aż ciasto będzie gładkie. Dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. 

2. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ok. 23 cm.) i pieczemy w 180°C ok. 60 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wyjmujemy z formy. 

Reklama

3. Do mascarpone dodajemy pozostały sok z cytryny oraz cukier puder i mieszamy łyżką. Dodajemy schłodzoną kremówkę i miksujemy, aż masa zgęstnieje. 

4. Ciasto kroimy na 3 blaty i górny kruszymy. Na dolny nakładamy warstwę kremu, nakrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Pozostały krem rozprowadzamy na wierzchu oraz po bokach tortu i obsypujemy pokruszonym ciastem. Dekorujemy owocami.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy