Tort lodowy z biszkoptami
Przygotowanie:
Lody wyjmij z zamrażarki na 20 minut, by odrobinę zmiękły. Spód tortownicy wyłóż folią spożywczą, zaś obręcz lekko natłuść, np. masłem. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Na spód tortownicy z folią wyłóż lody czekoladowe, wierzch wygładź i posyp łyżką wiórków czekoladowych. Na tym rozsmaruj lody waniliowe, a na nich - truskawkowe. Tortownicę starannie przykryj folią aluminiową i wstaw do zamrażarki na 1-2 godziny.
Gdy tort będzie się chłodził, przygotuj bitą śmietanę. Dobrze schłodzoną śmietankę przelej do miski i ubijaj kilka minut na sztywno mikserem na średnich obrotach. Pod koniec dodaj cukier puder. Ubitą śmietanę odstaw w chłodne miejsce.
Tort wyjmij z zamrażarki tuż przed podaniem, przełóż go na talerz lub paterę. Wierzch udekoruj bitą śmietaną, owocami i posyp startą czekoladą. Boki tortu udekoruj biszkoptami. Możesz je leciutko zwilżyć wodą, aby lepiej przylegały. Tort przechowuj w lodówce.