Tort makowo-budyniowy
Takim tortem z pewnością zaskoczycie domowników i gości.
Składniki ciasta: 1/5 margaryny do pieczenia, 2/3 szkl. cukru, 5 jajek, 3/4 szkl. mąki, 1 szkl. suchego maku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem: 1 margaryna do pieczenia, 3 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem (każdy na 500 ml mleka), 1 l mleka, 75 g płatków migdałowych, 2 pomarańcze, 2 czerwone grejpfruty
Przygotowanie
Margarynę rozpuść w rondelku. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i makiem. Do ubitych białek dodawaj (ciągle mieszając) po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i makiem. Wlej rozpuszczoną margarynę i wymieszaj łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem. Do formy włóż ciasto i piecz w 170 st. C około 30 minut. Wystudzone ciasto przekrój na 3 krążki. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę. Połowę mleka zagotuj ze skórką, w reszcie zrób budyń.
Miękką margarynę ubij mikserem, dodając wystudzony budyń. Krążek ciasta ułóż w tortownicy i posmaruj 1/3 przygotowanego kremu. Przykryj drugim krążkiem ciasta i też posmaruj. I to samo z trzecim. Tort odstaw do lodówki. Schłodzony tort posyp uprażonymi migdałami na suchej patelni i udekoruj owocami.
04/2016 Tele Tydzień