Tort opium

Tort opium
Tort opiummateriały prasowe

Składniki

na biszkopt kakaowy

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 40 g kakao
  • 4 jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

blaty bezowe

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej

na krem kawowo-makowy

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (w proszku lub granulkach)
  • 3 żółtka
  • 110 g drobnego cukru do wypieków2/2
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 70 g suchego i zmielonego maku

na poncz

  • 125 ml likieru amaretto
  • 125 ml przegotowanej zimnej wody

dodatkowe

  • ½ słoika gęstego dżemu wiśniowego lub z czarnych porzeczek albo powideł śliwkowych
  • okruszki czekoladowych ciastek lub kakaowego biszkoptu albo wiórków czekoladowych
  • na obsypanie boków i wierzchu tortu
Okładka książki "Moje wypieki na 4 pory roku"
Okładka książki "Moje wypieki na 4 pory roku"materiały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?