Tort ormiański

Pyszny orzechowy smak.

Tort ormiański, fot. Piotr Syndoman
Tort ormiański, fot. Piotr Syndomanmateriały prasowe

Składniki:

450 g łuskanych orzechów włoskich6 jajek300 g cukru pudruopakowanie cukru waniliowegosok z cytryny300 g masła200 g gorzkiej czekolady50 ml rumu

100 g orzechów włoskich zmiel, pozostałe posiekaj, 50 g posiekanych odłóż do dekoracji. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze 100 g cukru pudru i cukrem waniliowym. Zmielone orzechy wymieszaj z posiekanymi i 150 g cukru pudru. Dodaj 3 żółtka i sok z cytryny. Utrzyj masę i połącz z pianą z białek.Dwie tortownice o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i nałóż do nich po połowie masy orzechowej. Piecz 30 minut w temperaturze 170°C.Następnie z upieczonych blatów usuń papier i ułóż je na metalowej kratce, by ostygły.Czekoladę rozpuść na parze. Dodaj do niej pozostałe żółtka oraz pozo - stały cukier puder i ubijaj na gęsty krem. Zdejmij z ognia i wystudź.Masło utrzyj z rumem i wymieszaj z kremem czekoladowym.Połowę kremu rozsmaruj na jednym blacie i przykryj drugim blatem. Pozostałym kremem posmaruj boki i wierzch tortu. Posyp go orzechami. Wstaw na noc do lodówki.

Czas przygotowania: godzina 20 minut + 12 godzin chłodzenia

 Przepis pochodzi z książki "Ciasta i torty"

Ciasta i tortymateriały prasowe

              

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?