Reklama

Tort Sacher

Tort Sacher uchodzi za specjalność kuchni austriackiej. Stworzony został przez Franza Sachera w XIX wieku i do dziś jest obowiązkowym deserem w kawiarni Hotelu Sacher w centrum Wiednia.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 300 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 8 jajek
  • 50 g zmielonych migdałów bez skórki
  • 2 łyżki kakao
  • masło i tarta bułka do tortownicy
  • do przełożenia 150 g konfitur morelowych lub innych

Składniki na masę migdałową

  • 100 g zmielonych migdałów bez skórki
  • jedno białko
  • 100 g cukru pudru

Składniki na polewę

  • 100 g gorzkiej czekolady

Tort Sacher - wykonanie:

Rozpuścić na parze 100 g czekolady. Masło (musi być w temperaturze pokojowej) utrzeć na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodać 200 g cukru, 8 żółtek  i rozpuszczoną czekoladę.

Wsypać mąkę, kakao, 50 g migdałów i wymieszać

Białka ubić ze 100 g cukru pudru i delikatnie połączyć z ciastem.

Tortownicę o średnicy 26 cm, posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto do tortownicy. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ciasto ostudzić i ściąć cienką przypieczona górną warstwę. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty równej grubości.

Reklama

Podgrzać konfitury z jedną łyżeczką wody i posmarować dolny blat ciasta.

Migdały utrzeć z cukrem pudrem i białkiem na gładką masę i ułożyć na dolnym blacie. Blaty złączyć.

Czekoladę na polewę rozgrzać z trzema łyżkami wody i posmarować tort. 

Zobacz także:

Proponujemy także spróbować przygotować pijany szwarcwaldzki tort

Tort Sacher będzie się idealnie komponował z kawą. Oto 6 powodów by pić kawę

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy