Tort Sacher
Tort Sacher uchodzi za specjalność kuchni austriackiej. Stworzony został przez Franza Sachera w XIX wieku i do dziś jest obowiązkowym deserem w kawiarni Hotelu Sacher w centrum Wiednia.
Składniki
- 300 g mąki
- 300 g masła
- 300 g cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 8 jajek
- 50 g zmielonych migdałów bez skórki
- 2 łyżki kakao
- masło i tarta bułka do tortownicy
- do przełożenia 150 g konfitur morelowych lub innych
na masę migdałową
- 100 g zmielonych migdałów bez skórki
- jedno białko
- 100 g cukru pudru
na polewę
- 100 g gorzkiej czekolady
Tort Sacher - wykonanie:
Rozpuścić na parze 100 g czekolady. Masło (musi być w temperaturze pokojowej) utrzeć na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodać 200 g cukru, 8 żółtek i rozpuszczoną czekoladę.
Wsypać mąkę, kakao, 50 g migdałów i wymieszać
Białka ubić ze 100 g cukru pudru i delikatnie połączyć z ciastem.
Tortownicę o średnicy 26 cm, posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto do tortownicy. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ciasto ostudzić i ściąć cienką przypieczona górną warstwę. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty równej grubości.
Podgrzać konfitury z jedną łyżeczką wody i posmarować dolny blat ciasta.
Migdały utrzeć z cukrem pudrem i białkiem na gładką masę i ułożyć na dolnym blacie. Blaty złączyć.
Czekoladę na polewę rozgrzać z trzema łyżkami wody i posmarować tort.
Zobacz także:
Proponujemy także spróbować przygotować pijany szwarcwaldzki tort
Tort Sacher będzie się idealnie komponował z kawą. Oto 6 powodów by pić kawę