Tort z bananami w roli głównej
Przygotuj biszkopt. Ubij białka, dodając stopniowo cukier, a na koniec żółtka. Efekt cię zaskoczy.
Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj i wyłóż do tortownicy o średn. 26 cm wyłożonej papierem. Piecz w 180 st. C przez 25 minut. Gdy biszkopt ostygnie, przekrój go na dwa blaty.
Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj ubitą śmietanę wymieszaną ze śmietan-fixem, wymieszaj.
Banany obierz, przekrój wzdłuż i ułóż na biszkopcie. Wyłóż masę serową i przykryj drugim krążkiem.
Czekoladę roztop i utrzyj z miękkim masłem. Posmaruj masą czekoladową wierzch i boki tortu. Wstaw go do lodówki, a potem obłóż masą cukrową. Udekoruj kwiatkami.
Składniki
na biszkopt
- 140 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową
- 500 g zmielonego twarogu z wiaderka
- 4 dojrzałe banany
- 400 g śmietanki 36 proc.
- 3 śmietan-fixy
- 2 łyżki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
na masę czekoladową
- 100 g czekolady gorzkiej
- 150 g masła