Reklama

Reklama

Tort z bananami w roli głównej

​Przygotuj biszkopt. Ubij białka, dodając stopniowo cukier, a na koniec żółtka. Efekt cię zaskoczy.

Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj i wyłóż do tortownicy o średn. 26 cm wyłożonej papierem. Piecz w 180 st. C przez 25 minut. Gdy biszkopt ostygnie, przekrój go na dwa blaty. 

Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj ubitą śmietanę wymieszaną ze śmietan-fixem, wymieszaj. 

Banany obierz, przekrój wzdłuż i ułóż na biszkopcie. Wyłóż masę serową i przykryj drugim krążkiem. 

Czekoladę roztop i utrzyj z miękkim masłem. Posmaruj masą czekoladową wierzch i boki tortu. Wstaw go do lodówki, a potem obłóż masą cukrową. Udekoruj kwiatkami.

Reklama

Składniki na biszkopt

  • 140 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 500 g zmielonego twarogu z wiaderka
  • 4 dojrzałe banany
  • 400 g śmietanki 36 proc.
  • 3 śmietan-fixy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego

Składniki na masę czekoladową

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 150 g masła



Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje