Reklama

Tort z ciasta waniliowo-groszkowego przekładany cytrynowym kremem maślanym

Maria Banach w swojej książce "Strączki" przedstawia przepis na tort z ciasta waniliowo-groszkowego przekładany cytrynowym kremem maślanym.

Czas przyrządzenia: 2 godziny

Składniki

  • 300 g świeżego lub mrożonego groszku zielonego
  • 260 g mąki
  • 150 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 150 g mascarpone
  • 150 g masła
  • 400 g cukru pudru
  • 2 cytryny

Przygotowanie

Groszek gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i przekładamydo dużej miski. Za pomocą ręcznego blendera miksujemy na gładką masę. Masło ucieramy z cukrem. Stale miksując, wbijamy po jednym jajku, każdorazowo czekając, aż składniki się połączą. Cytryny sparzamy. Do ciasta dodajemy startą skórkę oraz sok z 1 cytryny. Laskę wanilii przekrawamy na pół. Tępą stroną noża zeskrobujemy ziarenka, a następnie dodajemy je do pozostałych składników. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy, aż składniki się połączą. Formę do pieczenia o średnicy ok. 20 cm smarujemy masłem. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w temperaturze 180°C ok. 25 minut (do suchego patyczka). 

Upieczone ciasto studzimy, a następnie przekrawamy na trzy równe blaty (nadmiar ciasta z wyrośniętego wierzchu odcinamy - możemy go użyć do dekoracji gotowego tortu). Mascarpone i masło przekładamy do miski. Tę ustawiamy w kąpieli wodnej nad garnkiem z gotującą się wodą (naczynie nie powinno dotykać wody) i ucieramy składniki na gładką masę. Stopniowo dodajemy cukier oraz sok i skórki starte z pozostałych 2 cytryn. Miksujemy, aż masa będzie gładka i jednolita. Blaty ciasta układamy jeden na drugim, oddzielając je warstwami kremu. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i ścianki ciasta i dekorujemy wedle uznania.

Reklama
Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy