Reklama

Tortilla z kurczakiem

Składniki

  • 4 placki tortilli, np. pszenne lub pełnoziarniste
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka, np. gyros
  • ½ strąka czerwonej papryki
  • 2-3 pomidory
  • ½ zielonego ogórka
  • ½ czerwonej cebuli
  • 4 liście zielonej sałaty
  • 5 łyżek jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz, pokrój w paski. Oprósz solą i pieprzem. Przyprawę do kurczaka wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Dodaj do mięsa, wymieszaj. Wstaw do lodówki na ok. 30 min.

Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz. Pokrój w paski. Umyte pomidory pokrój w plasterki. Ogórek pokrój w słupki. Cebulę pokrój w piórka.

Do jogurtu dodaj majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cukier. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Mięso usmaż na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.

Placki tortilli podgrzej krótko z obu stron na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Jeszcze ciepłe placki posmaruj sosem czosnkowym (1-2 łyżki). Ułóż sałatę, ciepłe mięso, paprykę, cebulę, pomidor oraz ogórek. Posmaruj pozostałym sosem. Zwiń i natychmiast podawaj.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy