Tortilla z ziemniaków
Tortilla z ziemniaków to świetny pomysł na śniadanie lub kolację dla całej rodziny.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i cienko pokroić. To samo zrobić z cebulą.
Wrzucić ziemniaki i cebulę na kilka minut do gorącego oleju, żeby odrobinę się podsmażyły.
Wyciągnąć łyżką cedzakową, wrzucić do miski, dodać rozbełtane wcześniej widelcem jajka i delikatnie wszystko wymieszać. Dodać sól i pieprz.
Odczekać 15 minut, w tym czasie nagrzać patelnię i roztopić na niej masło.
Wlać całą masę na patelnię. Jak masa się zetnie i od spodu będzie już delikatnie brązowa, używając dużego talerza, zsunąć ją i przerzucić na drugą stronę na patelnię. Poczekać kolejne 5 minut, sprawdzić, czy tortilla się podsmażyła z drugiej strony i można podawać.
Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można podawać z sałatką z pomidorów i cebulki lub dipem czosnkowym.
Zobacz także: