Tortille z mięsem mielonym
Składniki
- 8 sztuk meksykańskich placków kukurydzianych
- sól, pieprz
- koncentrat pomidorowy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- cebula
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
3-4 osób
Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj mięso mielone, posól i smaż 3-4 minuty mieszając. Następnie dołóż koncentrat pomidorowy, osączoną fasolę i kukurydzę. Podgrzewaj jeszcze 6-8 minut. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolej 1/2 szklanki gorącej wody. Na koniec bezpośrednio do masy mięsnej wciśnij czosnek. Masę przypraw na ostro solą, pieprzem, mieloną chili i cukrem.
Placki tortilla podgrzej na patelni po kilka sekund z każdej strony. Posmaruj masą mięsną, zwiń w kornet. Tortille podawaj na sałacie.