Reklama

Torty komunijne

Uświetnią ten wyjątkowy dzień w życiu dziecka.

Tort migdałowy z bitą śmietaną

Składniki: 8 jajek, 250 g drobnego cukru, 100 g migdałów bez skórki, 300 g mąki półgrubej, Krem:  400 ml śmietany kremówki, 2 torebki cukru wanilinowego, 100 ml rumu (brandy), 100 g dżemu malinowego, Wykończenie: 50 g masy marcepanowej, 60 g prażonych migdałów w płatkach, kwiatuszki marcepanowe, listki melisy.

Migdały bez skórki drobno zemleć. Jajka ubić z cukrem na gęstą pianę. Dodać przesianą mąkę i mielone migdały. Wymieszać. Ciastem napełnić tortownicę. Wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec ok. 45 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić w tortownicy, żeby ostygło, a następnie wyjąć z tortownicy i przekroić wzdłuż na trzy jednakowe blaty.

Reklama

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowymi. Doprawić rumem. Dolną część korpusu posmarować połową dżemu malinowego i 1/3 ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem, lekko dociskając. Posmarować resztą dżemu i ponownie 1/3 bitej śmietany. Przyłożyć ostatnią część korpusu, lekko dociskając. Cały tort posmarować resztą bitej śmietany, boki obsypać uprażonymi płatkami migdałów. Tort wstawić do lodówki do stężenia.

Masę marcepanową rozwałkować na płat o grubości 2 mm i wykroić z niego koło o średnicy tortu. Położyć na wierzchu tortu. Udekorować marcepanowymi kwiatuszkami i listkami melisy.

Torcik truskawkowy

Składniki: 3 jajka, 1 cukier wanilinowy, 80 g cukru, 100 g mąki gładkiej, 30 g wiórek kokosowych, Krem: 250 g truskawek, 200 ml śmietany kremówki, 250 g twarogu, 1 cukier wanilinowy, 100 g cukru pudru, 60 g dżemu truskawkowego. Wykończenie: 1 opakowanie przezroczystej galaretki, 60 g płatków migdałowych.

Żółtka ubić z cukrem wanilinowym na pianę. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ostrożnie połączyć obie masy. Wmieszać przesianą mąkę i kokosowe wiórki. Ciasto przelać do tortownicy o śr. 24 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec ok. 40 minut. Po upieczeniu poczekać, aż ciasto przestygnie w formie. Potem je wyjąć z tortownicy.

Truskawki pokroić w kawał-i. Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Wmieszać bitą śmietanę. Kiedy korpus całkowicie przestygnie, posmarować połową dżemu truskawkowego, a potem kremem twarogowym. Na kremie rozłożyć truskawki. Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następ-nie wmieszać do niej resztę dżemu. Jeszcze ciepłą galaretką po-smarować truskawki na torcie i posypać je płatkami migdałowymi. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki - do stężenia.

Tort jogurtowy z morelami

Składniki: Korpus: 200 g kruchych herbatników, 100 g masła, szczypta cynamonu, olej do posmarowania formy. Krem: 100 g twarogu, 250 g naturalnego jogurtu (ale nie odtłuszczonego!), 150 ml maślanki, 90 g cukru pudru, 6 płatów żelatyny, 250 ml śmietany kremówki, 2 puszki moreli (po 425 ml), wiórki kokosowe do dekoracji.

Herbatniki drobno zemleć w malakserze lub włożyć do torebki foliowej i "przeprasować" wałkiem do ciasta. Zagnieść z roztopionym masłem i cynamonem. Masą wylepić dno natłuszczonej tortownicy o śr. 26 cm. Wstawić do lodówki do stężenia.

Wymieszać jogurt z twarogiem, maślanką i cukrem. Płaty żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, a gdy spęcznieją, odcisnąć je z wody. Rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Ostrożnie połączyć z masą jogurtową. Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać do tężejącej masy jogurtowej. Rozsmarować krem na cieście. Rozłożyć odcedzone morele. Tort wstawić na noc do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypać kokosowymi wiórkami.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama