Toskańska zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa ma wielu zwolenników. Taki sposób przyrządzenia nada jej niezwykłego smaku, dzięki któremu możesz poczuć śródziemnomorski klimat.
Sposób przygotowania:
1. Pomidory sparz wrzątkiem, natnij na krzyż u nasady i obierz ze skórki. Pokrój w cząstki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.
2. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i masło. Lekko zrumień cebulę z czosnkiem. Wsyp brązowy cukier, wymieszaj i smaż przez chwilę. Dołóż pomidory. Wlej wino i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
3. Zupę zmiksuj blenderem na krem. Dopraw do smaku solą morską i pieprzem. Dodaj liście bazylii i wlej łyżkę oliwy. Wymieszaj. Podawaj ze startym parmezanem lub z grzankami.
Zobacz także: