Toskańska zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa ma wielu zwolenników. Taki sposób przyrządzenia nada jej niezwykłego smaku, dzięki któremu możesz poczuć śródziemnomorski klimat.

Ta zupa przypomina nieco polską zupę pomidorową
Ta zupa przypomina nieco polską zupę pomidorową123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów (malinowe, lima)
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 garści liści bazylii
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól morska
  • pieprz
  • parmezan lub grzanki do posypania
35 min
4

Sposób przygotowania:

1. Pomidory sparz wrzątkiem, natnij na krzyż u nasady i obierz ze skórki. Pokrój w cząstki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. 

2. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i masło. Lekko zrumień cebulę z czosnkiem. Wsyp brązowy cukier, wymieszaj i smaż przez chwilę. Dołóż pomidory. Wlej wino i gotuj, aż warzywa będą miękkie. 

3. Zupę zmiksuj blenderem na krem. Dopraw do smaku solą morską i pieprzem. Dodaj liście bazylii i wlej łyżkę oliwy. Wymieszaj. Podawaj ze startym parmezanem lub z grzankami. 

Zobacz także:

"Naprawdę się wzruszyłam! Dopiero teraz mi to mówisz?" Styl.pl/materiały prasowe
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas