Reklama

Toskańska zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa ma wielu zwolenników. Taki sposób przyrządzenia nada jej niezwykłego smaku, dzięki któremu możesz poczuć śródziemnomorski klimat.

Czas przyrządzenia: 35 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów (malinowe, lima)
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 garści liści bazylii
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól morska
  • pieprz
  • parmezan lub grzanki do posypania

Sposób przygotowania:

1. Pomidory sparz wrzątkiem, natnij na krzyż u nasady i obierz ze skórki. Pokrój w cząstki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. 

2. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i masło. Lekko zrumień cebulę z czosnkiem. Wsyp brązowy cukier, wymieszaj i smaż przez chwilę. Dołóż pomidory. Wlej wino i gotuj, aż warzywa będą miękkie. 

3. Zupę zmiksuj blenderem na krem. Dopraw do smaku solą morską i pieprzem. Dodaj liście bazylii i wlej łyżkę oliwy. Wymieszaj. Podawaj ze startym parmezanem lub z grzankami. 

Zobacz także:

Reklama


Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: zupa pomidorowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy