Toskańska zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa ma wielu zwolenników. Taki sposób przyrządzenia nada jej niezwykłego smaku, dzięki któremu możesz poczuć śródziemnomorski klimat.
Składniki
- 2 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów (malinowe, lima)
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 garści liści bazylii
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól morska
- pieprz
- parmezan lub grzanki do posypania
35 min
4
Sposób przygotowania:
1. Pomidory sparz wrzątkiem, natnij na krzyż u nasady i obierz ze skórki. Pokrój w cząstki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.
2. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i masło. Lekko zrumień cebulę z czosnkiem. Wsyp brązowy cukier, wymieszaj i smaż przez chwilę. Dołóż pomidory. Wlej wino i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
3. Zupę zmiksuj blenderem na krem. Dopraw do smaku solą morską i pieprzem. Dodaj liście bazylii i wlej łyżkę oliwy. Wymieszaj. Podawaj ze startym parmezanem lub z grzankami.
Zobacz także: