Tradycyjne chińskie pierożki
Składniki
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- sól
- 3 łyżki sosu sojowego
- koperek
- garść grzybów mun
- 2 szklanki mąki
- 3 cm korzeń imbiru
- pieprz
- 3 dymki
- olej
3-4 osób
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć, posiekać. Imbir obrać, zetrzeć. Kapustę poszatkować, dymkę i koperek posiekać. Wszystko podsmażyć, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Wystudzić i wymieszać na jednolitą masę.
Z mąki, szczypty soli i ok. szklanki gorącej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać kółka, nakładać farsz, zlepiać pierogi. Usmażyć na złoto na oleju, potem na patelnię wlać wodę (do wysokości 1/2 cm). Częściowo przykryć i gotować, aż woda odparuje.
Zobacz także: