Tradycyjne faworki

123RF/PICSEL

Składniki

  • 1/2 łyżeczki proszek pieczenia
  • szczypta sól
  • 1 łyżeczka wódka
  • 1 litr olej
  • 50 dag mąk
  • 1 płaska cukier puder
  • 10 żółtko
  • cukier puder do posypania
  • 3 łyżki gęsta śmietana
7 i wiecej osób

Mąkę przesiać. Wbić żółtka, wlać śmietanę, dodać szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia i wódkę. Wymieszać wszystkie składniki no-żem, a następnie zagnieść - tak jak na makaron. Przez kilka minut wybijać je wałkiem, kilkakrotnie je składając (aby wchłonęło dużo pęcherzyków powietrza). Odłożyć na pół godziny do lodówki.

Rozwałkować bardzo cienko i kroić nożem lub radełkiem na paski o długości 12-14 cm i szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą, delikatnie zwilżoną ściereczką. Smażyć na głębokim tłuszczu na złocisty kolor. Osączyć na ręcznikach papierowych. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas