Tradycyjne gołąbki
Tradycyjna polska kuchnia, gołąbki według przepisu babci.
Składniki na 4 porcje: 1 główka kapusty (białej lub włoskiej), 30 dag suchego ryżu, 40 dag mielonego mięsa, 3 cebule, 2 łyżki oleju do smażenia, 1 l bulionu, sól, pieprz, majeranek.
Ugotować ryż na półtwardo. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę. Rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mięso, przesmażyć na silnym ogniu. Wymieszać z ryżem, dodać sól, pieprz i majeranek.
Kapustę oczyścić, zdjąć brzydkie wierzchnie liście, wyciąć głąb. Zagotować w szerokim rondlu wodę, osolić, włożyć kapustę, zaparzać przez ok. 10 min. Wyjąć, lekko ostudzić i delikatnie zdejmować liście, tak, żeby ich nie porwać. W liście zawijać farsz, obwiązać nicią. W garnku na dnie ułożyć niewykorzystane liście. Włożyć gołąbki dość ciasno zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu ok. półtorej godziny.