Tradycyjne pączki z dżemem

Aby wypieki nie chłonęły za dużo tłuszczu, dodaj do ciasta nieco spirytusu lub octu. Największy wpływ na smak pączków czy faworków ma odpowiednia temperatura smażenia, ok. 175 st. C.

W Tłusty Czwartek możemy delektować bez wyrzutów sumienia
W Tłusty Czwartek możemy delektować bez wyrzutów sumienia©123RF/PICSEL

Składniki

  • 1,20 kg mąki pszennej plus kilka łyżek do podsypywania
  • 200 g roztopionego masła
  • 6 jajek
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • olej do smażenia
  • ulubiony dżem do nadziewania
  • cukier puder

Przygotowanie:

Przygotuj rozczyn. Rozkrusz w misce drożdże, zasyp je 2 łyżkami cukru i wlej pół szklanki letniego mleka. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj 5 łyżek mąki i ponownie wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.

Do rozczynu dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie, miękkie ciasto. Będzie się ono trochę kleić, ale staraj się podsypywać jak najmniej mąki. Dzięki temu pączki będą pulchne i delikatne.

Ciasto uformuj w kulę. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. Po tym czasie wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i krótko wyrób. Odrywając, podziel na czterdzieści części. Każdy kawałek ciasta lekko spłaszczaj, na sam środek nałóż 1 łyżeczkę dżemu i dokładnie sklej.

Uformowane pączki odłóż na stolnicę oprószoną mąką. Przykryj je i pozostaw w cieple do podwojenia objętości (około 20-25 minut).

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej. Musi być gorący, ale nie wrzący, bo inaczej pączki natychmiast zbrązowieją, a w środku będą surowe. Wrzuć partiami pączki i smaż po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odłóż pączki na papierowy ręcznik, do odsączenia. Gdy ostygną, posyp je cukrem pudrem.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas