Tradycyjne polskie dania z ziemniaków

Farszynki - regionalne danie Warmii i Mazur
Farszynki - regionalne danie Warmii i Mazurmateriały prasowe

Warmia i Mazury: Farszynki

Składniki

- ciasto

  • 1 kg gotowanych ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól do smaku

- farsz

  • 150 g gotowanego mięsa wieprzowego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • duża cebula
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Najlepszy przepis na pieczone ziemniakiInteria KulinariaInteria Kulinaria

Podlasie: Soczewiaki

Soczewiaki z Podlasia
Soczewiaki z Podlasiamateriały prasowe

Składniki

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • sól i pieprz do smaku
Najlepszy przepis na pieczone ziemniakiInteria KulinariaInteria Kulinaria

Mazowsze z Kurpiami: Rwaki

Rwaki - przepis z Mazowsza i Kurpiów
Rwaki - przepis z Mazowsza i Kurpiówmateriały prasowe

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól do smaku
Najlepszy przepis na pieczone ziemniakiInteria KulinariaInteria Kulinaria

Wielkopolska: Szagówki

Szagówki - danie regionalne z Wielkopolski
Szagówki - danie regionalne z Wielkopolskimateriały prasowe

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 200-300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
Najlepszy przepis na pieczone ziemniakiInteria KulinariaInteria Kulinaria

Podhale: Moskole

Moskole - przysmak Podhala
Moskole - przysmak Podhalamateriały prasowe

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka maślanki
  • 500 g mąki
  • łyżka soli
„Cudne manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze” Magda Grzebyk
„Cudne manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze” Magda Grzebykmateriały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?