Tradycyjne polskie dania z ziemniaków
Farszynki, moskole, rwaki, szagówki i soczewiaki - choć te nazwy mogą ci niewiele mówić, to tradycyjne polskie dania z ziemniaków. Sprawdź przepisy!

Przepisy na tradycyjne polskie dania z ziemniaków i inne regionalne potrawy zgromadziła Magda Grzebyk, autorka bloga Krytyka Kulinarna w książce "Cudne manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze". Opisała w niej również niesamowite miejsca w kraju, w których można odpocząć i skosztować tych pyszności.
Składniki
- ciasto
- 1 kg gotowanych ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól do smaku
- farsz
- 150 g gotowanego mięsa wieprzowego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- duża cebula
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Przygotować ciasto ziemniaczane: ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Mięso zemleć z podsmażoną cebulą i ugotowanymi jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Z ciasta zrobić wałek, pokroić na kawałki i kształtować małe placuszki. Nakładać na nie farsz, zawijać i formować kotlety.
Farszynki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Serwować posypane natką pietruszki.
Podlasie: Soczewiaki

Składniki
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 1 jajko
- mąka pszenna
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Soczewicę namoczyć na noc, a następnego dnia ugotować do miękkości. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, a potem obrać i zemleć lub przecisnąć przez praskę. Dodać do nich jajko, odrobinę soli i tyle mąki, aby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk.
Soczewicę zemleć razem z cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Farsz można wzbogacić, dodając czosnek i podsmażoną cebulę z boczkiem (zamiast surowej cebuli). Można dodać odrobinę oleju, aby farsz był lepki.
Z ciasta ziemniaczanego uformować wałek, pokroić go na kawałki, rozpłaszczać dłonią, nakładać farsz i zlepiać brzegi jak przy pierogach. Soczewiaki usmażyć w głębokim tłuszczu albo ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez mniej więcej 25 minut. Podawać polane tłuszczem z cebulą i skwarkami.
Mazowsze z Kurpiami: Rwaki

Składniki
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, utłuc lub zemleć w maszynce. Dodać mąkę (tyle, aby ciasto dało się formować), jajka i sól do smaku. Wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie, należy dodać mąkę.
Odrywać kawałki ciasta i formować w dłoniach wrzecionowate kluski.
Rwaki wrzucać na osolony wrzątek i gotować kilka minut. Wyjmować łyżką cedzakową.
Wielkopolska: Szagówki

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 200-300 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1-2 jajka
- 2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać, przepuścić przez praskę.
Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną (tyle, aby ciasto nie było kleiste), jajko i sól. Zagnieść ciasto. Uformować wałeczki o średnicy mniej więcej 2 cm, lekko spłaszczyć. Kroić skośnie na kawałki długości 3-4 cm. Podsypywać mąką, żeby się nie kleiły. Wrzucać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować 2-3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
Szagówki podawać z sosem mięsnym, bułką tartą zrumienioną na maśle, z podsmażoną cebulą lub ze skwarkami.
Podhale: Moskole

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka maślanki
- 500 g mąki
- łyżka soli
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, rozgnieść praską lub tłuczkiem, dodać mąkę, sól i maślankę. Wyrobić szybko ciasto, rozwałkować i uformować owalne placki o grubości ok. 1 cm.
Piec je na blasze w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Moskole można podawać z bryndzą lub podsmażonym boczkiem.
Przepisy pochodzą z książki "Cudne manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze" Magdy Grzebyk. Wydawnictwo Edipresse Książki.
