Reklama

Reklama

Tradycyjne polskie dania z ziemniaków

Farszynki, moskole, rwaki, szagówki i soczewiaki - choć te nazwy mogą ci niewiele mówić, to tradycyjne polskie dania z ziemniaków. Sprawdź przepisy!

Przepisy na tradycyjne polskie dania z ziemniaków i inne regionalne potrawy zgromadziła Magda Grzebyk, autorka bloga Krytyka Kulinarna w książce "Cudne manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze". Opisała w niej również niesamowite miejsca w kraju, w których można odpocząć i skosztować tych pyszności.

Warmia i Mazury: Farszynki

Składniki - ciasto

  • 1 kg gotowanych ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól do smaku

Składniki - farsz

  • 150 g gotowanego mięsa wieprzowego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • duża cebula
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Przygotować ciasto ziemniaczane: ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Mięso zemleć z podsmażoną cebulą i ugotowanymi jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Reklama

Z ciasta zrobić wałek, pokroić na kawałki i kształtować małe placuszki. Nakładać na nie farsz, zawijać i formować kotlety.

Farszynki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Serwować posypane natką pietruszki.

Podlasie: Soczewiaki

Składniki

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Soczewicę namoczyć na noc, a następnego dnia ugotować do miękkości. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, a potem obrać i zemleć lub przecisnąć przez praskę. Dodać do nich jajko, odrobinę soli i tyle mąki, aby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk.

Soczewicę zemleć razem z cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Farsz można wzbogacić, dodając czosnek i podsmażoną cebulę z boczkiem (zamiast surowej cebuli). Można dodać odrobinę oleju, aby farsz był lepki.

Z ciasta ziemniaczanego uformować wałek, pokroić go na kawałki, rozpłaszczać dłonią, nakładać farsz i zlepiać brzegi jak przy pierogach. Soczewiaki usmażyć w głębokim tłuszczu albo ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez mniej więcej 25 minut. Podawać polane tłuszczem z cebulą i skwarkami.

Mazowsze z Kurpiami: Rwaki

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, utłuc lub zemleć w maszynce. Dodać mąkę (tyle, aby ciasto dało się formować), jajka i sól do smaku. Wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie, należy dodać mąkę.

Odrywać kawałki ciasta i formować w dłoniach wrzecionowate kluski.

Rwaki wrzucać na osolony wrzątek i gotować kilka minut. Wyjmować łyżką cedzakową.

Wielkopolska: Szagówki

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 200-300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 jajka
  • 2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać, przepuścić przez praskę.

Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną (tyle, aby ciasto nie było kleiste), jajko i sól. Zagnieść ciasto. Uformować wałeczki o średnicy mniej więcej 2 cm, lekko spłaszczyć. Kroić skośnie na kawałki długości 3-4 cm. Podsypywać mąką, żeby się nie kleiły. Wrzucać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować 2-3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

Szagówki podawać z sosem mięsnym, bułką tartą zrumienioną na maśle, z podsmażoną cebulą lub ze skwarkami.

Podhale: Moskole

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka maślanki
  • 500 g mąki
  • łyżka soli

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, rozgnieść praską lub tłuczkiem, dodać mąkę, sól i maślankę. Wyrobić szybko ciasto, rozwałkować i uformować owalne placki o grubości ok. 1 cm.

Piec je na blasze w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Moskole można podawać z bryndzą lub podsmażonym boczkiem.

Przepisy pochodzą z książki "Cudne manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze" Magdy Grzebyk. Wydawnictwo Edipresse Książki.

Fragment książki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy