Tradycyjny polski bigos
Bigos można przygotować tylko z kiszonej kapusty, ale wówczas, jeśli jest bardzo kwaśna, warto ją przepłukać.
Składniki
- po 50 dag kapusty białej i kiszonej
- po 25 dag wieprzowej łopatki i piersi indyka
- 20 dag kiełbasy
- 3 dag suszonych grzybów
- 3 dag suszonych śliwek
- 2 cebule
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki smalcu
- sól, 2 liście laurowe, po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
4-6
1. Grzyby opłukać, namoczyć w wodzie, ugotować w tej samej wodzie. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę w plasterki, mieszając obsmażyć na smalcu.
2. Kapustę białą poszatkować. Włożyć do dużego garnka razem z kiszoną, dodać śliwki, przyprawy, wlać wino. Zagotować, dołożyć mięso z cebulą i grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Dusić na małym ogniu 2 godziny, mieszając, żeby się nie przypalił.