Reklama

Tradycyjny polski bigos

Bigos można przygotować tylko z kiszonej kapusty, ale wówczas, jeśli jest bardzo kwaśna, warto ją przepłukać.


Składniki dla: 4-6

Składniki

  • po 50 dag kapusty białej i kiszonej
  • po 25 dag wieprzowej łopatki i piersi indyka
  • 20 dag kiełbasy
  • 3 dag suszonych grzybów
  • 3 dag suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki smalcu
  • sól, 2 liście laurowe, po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu

1. Grzyby opłukać, namoczyć w wodzie, ugotować w tej samej wodzie. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę w plasterki, mieszając obsmażyć na smalcu.

2. Kapustę białą poszatkować. Włożyć do dużego garnka razem z kiszoną, dodać śliwki, przyprawy, wlać wino. Zagotować, dołożyć mięso z cebulą i grzyby  razem z wodą, w której się gotowały. Dusić na małym ogniu 2 godziny, mieszając, żeby się nie przypalił.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy