Reklama

Tradycyjny żur z boczkiem

Najlepiej smakuje z dodatkiem majeranku i chrzanu.

Czas przyrządzenia: 55 minut
Składniki dla: 7

Składniki na zakwas

  • 1 l wody
  • 1 szklanka mąki żytniej z otrębami
  • 3-4 ząbki czosnku
  • skórki z razowego chleba
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Składniki na zupę

  • 500 ml zakwasu
  • 2 l bulionu
  • po 30 dag wędzonego boczku i kiełbasy
  • 6-8 jajek
  • sól, pieprz

1. Do słoja wlać przegotowaną ciepłą wodę, wymieszać z mąką. Dodać rozgnieciony czosnek, skórki chleba, 2 sztuki ziela angielskiego, 2 liście laurowe i 2 łyżeczki suszonego majeranku. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 dni.

2. Gotowy zakwas przecedzić, wlać do dużego garnka, dolać bulion i ok. 2 litry wody. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować ok. 30 min. pod przykryciem, doprawić. Boczek pokroić jak najdrobniej, zrumienić na suchej patelni, dodać do garnka z żurkiem.

3. Jajka ugotować na twardo, obrać, podzielić na ćwiartki. Kiełbasę pokroić w talarki, zrumienić na patelni na małym ogniu, żeby tłuszcz się nieco wytopił, następnie dodać do żurku i gotować jeszcze 10 minut. Żurek podawać na gorąco z jajkiem.

Dzięki tym sposobom będzie jeszcze lepszy!


Idealny zakwas

Do zakwasu na żurek najlepiej dodawać mąkę żytnią razową 2000, ale jeśli masz jaśniejszą, po prostu dodaj do niej otrąb. Zakwas nastaw w wyparzonym słoiku i mieszaj go tylko drewnianą łyżką, najlepiej raz na dwa dni, inaczej może spleśnieć. Gdy będzie gotowy, przecedź go i przelej do słoików. Przykryty gazą przechowuj w lodówce najlepiej ok. 2-3 tygodnie

Sztuka zabielania

Reklama

Śmietana zawsze się zwarzy, jeśli dolejesz ją do gorącej zupy. Dlatego zanim zabierzesz się za zabielanie, posól ją i dodaj do niej kilka łyżek ciepłej zupy, dokładnie wymieszaj i dopiero dolej do całości. I pamiętaj, że rzadziej warzą się tłuste śmietany niż chude.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy