Triki kulinarne, dzięki którym wszystko się uda
Gotujesz nie od dziś, ale zawsze warto skorzystać ze sztuczek, które mogą ułatwić przygotowanie świątecznych potraw.
Sekret idealnych pierogów
1. Delikatne ciasto. Niby nic wielkiego - mąka, woda i szczypta soli. A jednak... Cała sztuka polega na tym, aby dodać do niego gorącej wody i trochę oleju (ok. 2 łyżek na 1/2 kg mąki). Aby się nie poparzyć, najpierw wymieszaj ciasto łyżką. Niektórzy idą dalej i zastępują wodę zsiadłym mlekiem - taką ilością, by masa była zwarta. Finalnie ciasto powinno być wilgotne, puszyste i lekko lepiące się do rąk.
2. Aby farsz nie wypływał podczas gotowania, dodaj do ciasta jajko. Wtedy będzie ono bardziej zwarte.
Kolorowy lukier do dekoracji
Chcesz zrobić niespodziankę dzieciom i wnukom i zaskoczyć ich barwnym lukrem na pierniczkach? Tak uzyskasz kolory: różowy - do cukru pudru wlej sok malinowy lub sok z buraka i utrzyj na jednolitą masę, pomarańczowy - zetrzyj skórkę pomarańczową i wymieszaj z cukrem, zielony - zabarwisz go sokiem z liści szpinaku lub roztartym awokado, niebieski - uzyskasz go, dodając sok z jagód.
Aromatyczne pierogi ruskie
Dodaj do składników niebieski ser pleśniowy w proporcjach 1/2 twarogu i 70 g sera pleśniowego. Taki dodatek zaostrza smak pierogów i jest polecany przez rodzinę Kuroniów.
Karp bez mulistego smaku
1. Oczyszczoną rybę umyj pod bieżącą wodą i pokrój w grube dzwonka. Każdy kawałek prze- krój na pół, posyp obficie solą i ułóż w małej misce. 2 szklanki tłustego mleka UHT połącz z sokiem z połówki cytryny oraz ze szczyptą cukru i sporą garścią majeranku. Zalej kawałki ryby tak, aby były całkowicie przykryte. Tak przygotowaną rybę odstaw na całą noc do lodówki, a najlepiej na 24 godz. Po wyjęciu oprósz rybę solą, obtocz w mące,
potem w jajku i na końcu w bułce. Smaż na maśle klarowanym.
2. Oczyszczoną i pokrojoną w dzwonka rybę obficie posyp pokrojoną w talarki cebulą i majerankiem. Zostaw na 24 godz. w lodówce. Po tym czasie oczyść z cebuli i posól.
3. Wędkarski sposób - świeżo zabitego karpia, przed sprawieniem należy zalać wrzątkiem i dopiero skrobać i patroszyć. Schodzi z niego wówczas taka ciemniejsza warstwa i zanika mulisty smak.
Aby makowiec się nie rozpadał podczas krojenia
Dodaj do masy makowej więcej białek ubitych na sztywno na 30 dag maku. 5-6 białek, a przed wyłożeniem masy ciasto posmaruj białkiem.
Jak zrobić masło klarowane samemu w domu Masło pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do garnka i postaw na małym ogniu. Kiedy całkowicie się roztopi, na wierzchu pojawi się biała piana
To kazeina, zbierz ją łyżką. Pod spodem masz czyste masło. Aby było całkowicie oczyszczone, przefiltruj je za po- mocą ściereczki lub sitka. Przelewając masło przez sitko do nowego naczynia, oddzielisz je od kazeiny.
I tak otrzymasz masło klarowane. Możesz je przechowywać w lodówce przez miesiąc.
IK