Reklama

Reklama

Truskawki: Jak przyrządzić knedle z truskawkami?

Knedle z truskawkami to idealny pomysł na obiad w ciepły dzień. To proste i szybkie danie, które nie wymaga wielu składników.

Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawki bez wątpienia kojarzą się ze słonecznymi dniami. Oprócz tego, że są świetnym dodatkiem do ciast i deserów, to mają kilka właściwości zdrowotnych. 

Truskawki są bogate w witaminę A, która pozytywnie wpływa na narząd wzroku, wspomagającą układ odpornościowy witaminę C oraz witaminę E, która opóźnia proces powstawania zmarszczek. Dodatkowo w truskawkach występuje biorąca udział w tworzeniu hemoglobiny witamina B2, a także witamina B3, która wykazuje działanie łagodzące trądzik. 

Ponadto są źródłem krzemu i fosforu, które wspierają włosy i paznokcie,  wpływającego na układ nerwowy magnezu oraz poprawiającego pamięć manganu. W truskawkach nie brakuje również potasu, a także wapnia. 

Truskawki zawierają antocyjany. Przez to mają działanie przeciwnowotworowe, ponieważ hamują one namnażanie komórek nowotworowych. Do tego truskawki mają właściwości obniżające zły cholesterol. 

Reklama

Wykazano, że truskawki korzystnie wpływają na układ pokarmowy. W truskawkach znajdziemy przeciwutleniacze. Przyczyniają się one do neutralizacji wolnych rodników, które charakteryzują się tym, że mogą uszkadzać błonę śluzową narządów układu pokarmowego. 

Zawarta w truskawkach bromelina wspomaga proces trawienia białek i w ten sposób nie pozwala, by zalegały w jelitach. Ponadto przyspiesza metabolizm tłuszczów oraz węglowodanów.

 

Kto nie powinien jeść truskawek?

Chociaż truskawki mają właściwości zdrowotne, to warto zaznaczyć, że mogą też uczulać. Truskawki mogą przyczyniać się do nadprodukcji histaminy. To z kolei może objawiać się pokrzywką na skórze. 

Zawarte w truskawkach salicylany mogą wywołać duszności oraz nagły kaszel. Ponadto może pojawić się opuchlizna kończyn, a nawet twarzy. Dlatego też osoby na nie uczulone nie powinny sięgać po truskawki. 

Dolegliwości ze strony jelit również powinny być przeciwwskazaniem do spożywania truskawek, zwłaszcza dolegliwości zapalne. Charakterystyczne dla truskawek małe pestki mogą podrażniać błonę śluzową jelita.

Jak przygotować knedle z truskawkami?

By przygotować obiad na słodko, czyli knedle z truskawkami będziemy potrzebować 400 gramów ziemniaków, około 250 gramów mąki pszennej, sól, cukier oraz dwa jajka, a także około 350-400 gramów truskawek. 

Pierwszym krokiem jest obranie ziemniaków i ugotowanie ich. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajka, szczyptę soli oraz odrobinę cukru. Z tej mieszanki wyrabiamy jednolite ciasto. 

Z ciasta najlepiej uformować wałek i odcinać z niego małe kawałki, z których należy uformować małe placuszki. Na środek wykładamy truskawkę, zawijamy ciasto tak, by przykryło owoc i formujemy kulkę. 

Knedle gotujemy w osolonej i wrzącej wodzie przez około pięć minut. Można je podawać ze śmietaną, roztopionym masłem lub podsmażoną na maśle bułką tartą. 

Truskawki to owoce, które cieszą się ogromną popularnością. Warto więc wypróbować knedle z truskawkami. Są chętnie wykorzystywane zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Na obiad dobrym pomysłem będzie mięso z truskawkami karmelizowanymi, a na deser panna cotta z truskawkami.


Czytaj więcej:
Jak przygotować fasolkę po bretońsku?

Młoda kapusta: Jak przygotować gołąbki z młodej kapusty?

Tiramisu. Polacy pokochali włoski przysmak

Lewandowscy starali się o to od roku! W końcu ogłosili radosną nowinę

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje